Voiko testosteroni lisäravinne parantaa sukupuoli ajaa?

Testosteroni hoito

Monet miehet kokevat vähenevää sukupuolivisikää ikääntyessään – ja fysiologia on tekijä. Testosteroni, hormoni, joka lisää seksuaalista halua, siittiöiden tuotantoa, luun tiheyttä ja lihasmassaa, huiput noin 30-vuotiaana.

Miehet saattavat kokea vähemmän kiinnostusta seksiin tason laskien tai eivät pysty suorittamaan seksuaalisesti niin hyvin kuin he haluaisivat. Seksuaalisen kiinnostuksen lasku voi aiheuttaa masennusta ja vahingoittaa tärkeitä intiimejä suhteita. On luonnollista haluta tehdä asialle jotain.

Jos mietit, voiko testosteronihoito auttaa parantamaan sukupuolivisisädettäsi, tässä on katsaus tutkimukseen.

Mitä testosteroni tekee?

Testosteroni ja estrogeeni ovat tärkeimmät sukupuolihormonit. Sekä miehet että naiset tuottavat testosteronia, mutta miehet tekevät enemmän. Naiset tuottavat enemmän estrogeenia kuin miehet.

Testosteroni saa miesten sukupuolielimet kasvamaan, kun pojat kehittyvät. Se tukee myös miesten fyysisiä ominaisuuksia, kuten kasvojen hiusten kasvua, leveämpiä hartioita ja tiheämpää lihasten kehitystä.

Seksuaalinen jännitys johtuu osittain testosteronin noususta, vaikka muut tekijät vaikuttavat. Testosteronitasot nousevat ja laskevat koko päivän. Jotkut miehet huomaavat, että ne ovat kiihottavampia, kun testosteroni on korkea, mikä on yleensä aamuisin.

Testosteronitasot vaihtelevat myös elinkaaren aikana ja alkavat laskea 30 ikä vuoden iän jälkeen. Tämä voi tarkoittaa, että mies on vähemmän kiinnostunut seksistä myöhemmin elämässä, ja mahdollisesti vähemmän kiinteät erektiot sekä pehmeämpi lihas sävy.

Ikääntymisen lisäksi on olemassa useita muita syitä, jotka voivat johtaa testosteronin ajamiseen. Niitä ovat:

 • kivesten loukkaantuminen
 • syövän hoito
 • aivolisäkkeen häiriöt
 • HIV tai AIDS
 • tulehdussairaudet, kuten sarkoidoosi tai tuberkuloosi
 • kiveskasvaimet

Testosteroni Lisäravinne

Testosteroni-lisäravinne hoito voi auttaa hoitoon hypogonadismi. Tämä tila tapahtuu, kun elimistö ei voi tuottaa tarpeeksi testosteronia yksinään. On kuitenkin epäselvää, voivatko lisäravinteet auttaa.

Nature Reviews EndocrinologyTrusted Source -lehdessä julkaistu tutkimus ei löytänyt tieteellistä syytä määrätä testosteronia yli 65-vuotiaille miehille, joilla on normaali tai alhainen tai normaali testosteronitaso.

Sydän- ja eturauhasriskit

Itse asiassa testosteroni täydentää voi aiheuttaa enemmän ongelmia kuin ne ratkaisevat. Tutkimukset ovat ehdottaneet yhteyttä lisäravinteiden ja sydänongelmien välillä. Vuonna 2010 The New England Journal of Medicine -lehdessä raportoitu tutkimus osoitti, että joillakin yli 65-vuotiaiden miesten sydänongelmat lisääntyivät, kun he käyttivät testosteronigeeliä.

Myöhempi tutkimusTrusted Source alle 65-0-metrisillä miehillä, joilla on riski sydänongelmiin ja sydämen terveille vanhemmille miehille, osoitti, että molemmilla ryhmillä oli suurempi riski saada sydänkohtaus testosteronilisien ottamisen yhteydessä.

Vuonna 2014 tehty tutkimus rotillaTrusted Source päätteli testosteronilisän olevan “vahva kasvaimen edistäjä rotan eturauhaselle”. Tarvitaan ihmistutkimuksia.

Haittavaikutuksia

Kuten muutkin lisäravinteet ja lääkkeet, testosteronihoitoon liittyy riskejä ja mahdollisia sivuvaikutuksia. Tämä pätee erityisesti, jos yrität ottaa sen normaaliin ikääntymiseen eikä jonkin tilan hoitoon.

Vaikutukset, joita näillä lisäravintilla voi olla sydämeen ja eturauhaseen, voivat johtaa useisiin mahdollisiin ongelmiin. Komplikaatioita ovat:

 • Uniapnea
 • akne soihdut
 • suurentuneet rinnat
 • kivesten kutistuminen

Muut alhaisen sukupuoliviiden syyt

Vaikka alhainen testosteroni on yleinen syy alhainen sukupuoli ajaa miehillä, on olemassa monia muita mahdollisia syitä.

Psykologiset syyt voivat edistää miesten alhaista libidoa. Näitä ovat ahdistuneisuus, masennus, stressi tai parisuhdeongelmat.

Alhaisen testosteronin lisäksi on olemassa monia muita fyysisiä syitä, jotka voivat johtaa vähentyneen sukupuoliviiden. Joitakin näistä fyysisistä syistä ovat:

 1. ottaa lääkkeitä, kuten opiaatteja, beetasaspaajia tai masennuslääkkeitä
 2. Ylipaino
 3. krooninen sairaus
 4. Lääkärisi voi auttaa sinua määrittämään, mikä aiheuttaa alhaisen libidosi. Ja he voivat suositella neuvontaa, jos he uskovat psykologisten tekijöiden edistävän sitä.

Luonnolliset korjaustoimenpiteet testosteronin lisäämiseksi

Testosteroni hoito ei ole kaikille, ja on olemassa luonnollisia korjaustoimenpiteitä, joita voit kokeilla. Voit myös kokeilla seuraavia:

 • Hanki tarpeeksi sinkki, jonka yksi tutkimusTrusted Source on todettu välttämättömäksi miesten seerumin testosteronitasojen säätelyssä. Sinkkiä voidaan lisätä ruokavalioon enemmän täysjyvätuotteita ja äyriäisiä tai lisäravinteiden kautta.
 • Hanki tarpeeksi kaliumia, joka auttaa testosteronisynteesissä. Kaliumia löytyy elintarvikkeista, kuten banaaneista, juurikasista ja pinaatista.
 • Hanki enemmän liikuntaa, mikä luonnollisesti lisää testosteronia.
 • Vähennä kuluttamasi sokerin määrää.
 • Nuku lisää.
 • Vähennä stressiä elämässäsi tai opi stressinhallintatekniikoita.

Keskustele sukupuolivisijastasi lääkärisi ja kumppanisi kanssa

Sukupuoliviiden vähenemiseen voi olla monia syitä sekä miehille että naisille. Testosteronitasojen aleneminen voisi olla miesten lähde, mutta niin voisivat myös elämän rasitukset tai parisuhdeongelmat.

Testosteroni täydentää todennäköisesti lisätä sukupuoli ajaa tapauksissa hyvin alhainen testosteroni ja hypogonadismi, mutta tutkimukset viittaavat siihen.

Pyydä lääkäriltä testosteronitestausta selvittääksesi, auttaako lisä.