Tietoa testosteronihormonihoidosta

Kun valmistaudut aloittamaan hoidon, nyt on hyvä aika miettiä tavoitteitasi, koska lähestymistapa hormonihoitoon ei todellakaan ole kaikille sopiva. Haluatko aloittaa heti tiellä maksimaalisten turvallisten vaikutusten saavuttamiseksi? Vai haluatko aloittaa pienemmällä annoksella ja antaa asioiden edetä hitaammin? Ehkä pitkän aikavälin tavoitteesi on etsiä vähemmän kuin maksimaalisia vaikutuksia ja haluat pysyä pienellä annoksella pitkällä aikavälillä. Tavoitteiden miettiminen auttaa sinua kommunikoimaan tehokkaammin lääkärisi kanssa, kun työskentelet yhdessä suunnitellessasi hoitosuunnitelmaa.

Monet ihmiset haluavat, että hormonaaliset muutokset tapahtuvat nopeasti – ymmärrettävästi. Mutta on erittäin tärkeää muistaa, että muutosten laajuus ja nopeus riippuvat monista tekijöistä. Näitä tekijöitä ovat genetiikka, ikä, jolloin aloitat hormonien käytön, ja yleinen terveydentila.

Harkitse hormonihoidon vaikutuksia toisena murrosikänä, ja murrosikä kestää yleensä vuosia, ennen kuin kaikki vaikutukset näkyvät. Suurempien hormoniannosten ottaminen ei välttämättä aiheuta nopeampia muutoksia, mutta se voi vaarantaa terveytesi. Ja koska kaikki ovat erilaisia, lääkkeesi tai annoksesi voivat vaihdella suuresti kuin ystäväsi tai mitä olet lukenut kirjoista tai verkkofoorumeista.

Ole varovainen lukiessasi hormonihoitoja, jotka lupaavat erityisiä, nopeita tai rajuja vaikutuksia. Vaikka on mahdollista tehdä muutoksia lääkkeisiin ja annostukseen tiettyjen erityistavoitteiden saavuttamiseksi, suurimmaksi osaksi se, miten kehosi muuttuu vastauksena hormoneihin, riippuu enemmän genetiikasta ja iästä, josta aloitat, kuin määrätystä annoksesta, reitistä, taajuus tai käyttämiesi lääkkeiden tyypit.

Vaikka puhun lähestymistavasta hormonihoitoon transsukupuolisilla miehillä, kommenttini soveltuvat myös ei-binäärisiin ihmisiin, joille on annettu nainen syntymänsä jälkeen ja jotka etsivät maskulinoivaa hormonihoitoa.

Hormonihoidon edetessä voi odottaa muutoksia tapahtuvan neljällä alueella: fyysinen, emotionaalinen, seksuaalinen ja lisääntymiskyky. Vaihtoehtoisesti tämä on mistä ostaa testosteronia.

Fyysinen

Ensimmäiset fyysiset muutokset, jotka huomaat todennäköisesti, ovat ihosi paksumpi ja rasvaisempi. Huokosesi kasvavat ja öljytuotantoa lisääntyy. Huomaat myös, että hikoasi ja virtsasi hajut muuttuvat ja että voit hikoilla enemmän kokonaisuudessaan. Sinulle voi kehittyä akne, joka voi joissakin tapauksissa olla kiusallinen tai vaikea, mutta yleensä hallittavissa hyvillä ihonhoitokäytännöillä ja tavallisilla aknehoidoilla. Jotkut ihmiset saattavat tarvita reseptilääkkeitä aknen hallitsemiseksi, keskustele tästä palveluntarjoajan kanssa. Yleensä aknen vakavuus huipentuu ensimmäisen hoitovuoden aikana ja paranee sitten vähitellen. Akne voidaan minimoida käyttämällä sopivaa testosteronin annostusta, joka välttää liian korkeat tasot.

Rintakehäsi ei muutu paljon vastauksena testosteronihoitoon. Kirurgit suosittelevat usein odottamaan vähintään 6-12 kuukautta testosteronihoidon aloittamisen jälkeen ennen maskulinoivaa rintakirurgiaa, joka tunnetaan myös nimellä yläkirurgia, jotta rintaseinän lihasten ja pehmytkudosten ääriviivat asettuvat ensin heidän uuteen malliinsa.

Kehosi alkaa jakaa painosi uudelleen. Rasva vähenee hieman lantion ja reiden ympärillä. Kädet ja jalat kehittävät enemmän lihasten määritelmää, näkyvämmät laskimot ja hieman karkeampi ulkonäkö, kun ihon alla oleva rasva ohenee. Voit myös saada rasvaa vatsasi ympärille.

Silmäsi ja kasvosi alkavat muodostaa kulmikkaamman miehen ulkonäön, kun kasvojen rasva vähenee ja muuttuu. Huomaa, että luurakenne ei todennäköisesti muutu, vaikka jotkut myöhässä teini-ikäisillä tai 20-luvun alussa olevat ihmiset saattavat nähdä hienovaraisia ​​luumuutoksia. Kasvojen muutosten lopputuloksen näkeminen voi viedä vähintään 2 vuotta.

Lihasmassasi kasvaa, samoin kuin voimasi, vaikka tämä riippuu monista tekijöistä, kuten ruokavaliosta ja liikunnasta. Kaiken kaikkiaan voit saada tai laihtua, kun aloitat hormonihoidon, ruokavaliosta, elämäntavasta, genetiikasta ja lihasmassasta riippuen.

Testosteroni aiheuttaa äänen sointujen paksuuntumisen, mikä johtaa enemmän miesääniseen ääniin. Kaikki trans-miehet eivät kuitenkaan kokea äänen korkeutta täydellisesti testosteronilla. Jotkut saattavat huomata, että erilaisten äänitekniikoiden harjoittaminen tai työskentely logoterapeutin kanssa voi auttaa heitä kehittämään äänen, joka tuntuu mukavammalta ja sopivammalta. Äänimuutokset voivat alkaa muutamassa viikossa testosteronin alkamisesta, ensin naarmuuntuvalla tunne kurkussa tai tunne, että olet käheä. Seuraavaksi äänesi voi rikkoa hieman, kun se löytää uuden sävyn ja laadun.

Kehosi hiukset, mukaan lukien rinta, selkä ja käsivarret, kasvavat paksuudeltaan, tummuvat ja kasvavat nopeammin. Voit odottaa kehittävän kehon hiusmallin, joka on samanlainen kuin muut perheesi miehet – muista kuitenkin, että jokainen on erilainen ja lopullisten tulosten saaminen voi viedä 5 tai enemmän vuotta.

Mitä tulee pään hiuksiin: useimmat trans-miehet havaitsevat jonkin verran etupään hiuspohjan ohenemista, etenkin temppeliesi alueella. Iästä ja sukututkimuksesta riippuen saatat kehittää ohenevia hiuksia, miesten kaljuuntumista tai jopa täydellistä hiustenlähtöä. Lähestymistavat hiustenlähtöön hallitsemiseksi trans-miehillä ovat samat kuin cisgender-miesten kohdalla; hoitoihin voi sisältyä osittainen testosteronisalpaaja finasteridi, minoksidiili, joka tunnetaan myös nimellä Rogaine, levitettynä päänahkaan, ja hiustensiirrot. Kuten cis-miesten kohdalla, valitettavasti ei ole mitään tapaa estää miesten kaljuuntumista niillä, jotka ovat alttiita tämän tilan kehittymiselle. Kysy palveluntarjoajalta lisätietoja hiustenlähtöön liittyvistä strategioista.

Kasvojen hiuksista parta vaihtelee henkilöstä toiseen. Jotkut ihmiset kehittävät paksun partan melko nopeasti, toiset vievät useita vuosia, kun taas jotkut eivät koskaan kehitä täyttä, paksua parta. Aivan kuten cisgender-miesten kohdalla, trans-miehillä voi olla eriasteinen kasvojen hiusten paksuus ja ne voivat kehittyä eri iässä. Ne, jotka aloittavat testosteronin myöhemmin elämässä, saattavat kokea vähemmän kasvojen hiusten kehittymistä kuin nuoremmat.

Viimeiseksi saatat huomata muutoksia aistien käsityksessäsi. Esimerkiksi kun kosketat asioita, ne saattavat “tuntua erilaisilta” ja sinä saatat havaita kipua ja lämpötilaa eri tavalla. Makusi elintarvikkeissa tai tuoksuissa voivat muuttua.

Tunnetila muuttuu

Hormonihoidon toinen vaikutusalue on emotionaalinen tila.

Murrosikä on tunteiden vuoristorata, eikä toinen murrosikä, jonka koet siirtymävaiheen aikana, ole poikkeus. Saatat huomata, että sinulla on pääsy kapeammalle tunteiden tai tunteiden alueelle tai sinulla on erilaiset kiinnostuksen kohteet, makut tai harrastukset tai käyttäydyt eri tavalla suhteissa muihin ihmisiin.

Useimmille ihmisille asiat yleensä rauhoittuvat tietyn ajan kuluttua. Jotkut ihmiset kokevat vain vähän tai ei lainkaan muutoksia tunnetilassaan. Kehotan sinua käyttämään aikaa oppiaksesi uusia asioita itsestäsi ja istumaan uusien tai tuntemattomien tunteiden ja tunteiden kanssa samalla kun tutkit ja tutustut niihin. Vaikka psykoterapia ei ole kaikille, monet ihmiset huomaavat, että työskentely terapeutin kanssa siirtymävaiheessa voi auttaa sinua tutkimaan näitä uusia ajatuksia ja tunteita, oppimaan tuntemaan uuden kehosi ja itsesi,

Seksuaaliset muutokset

Hormonihoidon kolmas vaikutusalue on seksuaalisuuteen

Pian hormonihoidon aloittamisen jälkeen huomaat todennäköisesti muutoksen libidoissasi. Melko nopeasti sukuelimesi, etenkin klitorisi, alkavat kasvaa ja kasvaa entisestään, kun olet kiihottunut. Saatat huomata, että erilaiset sukupuoliyhdistykset tai eri kehosi osat tuovat sinulle eroottista nautintoa.

Orgasmejasi tuntuu erilaisilta, ehkä enemmän huippuintensiteettiä ja enemmän keskittymistä sukupuolielimiin kuin koko kehon kokemus. Jotkut ihmiset havaitsevat, että heidän seksuaaliset kiinnostuksen kohteet, kiinnostuksen kohteet tai suuntautuminen voivat muuttua testosteronia otettaessa; on parasta tutkia näitä uusia tunteita sen sijaan, että pitäisit niitä pullossa.

Älä pelkää tutkia ja kokeilla uutta seksuaalisuuttasi itsetyydytys ja seksilelut. Jos sinulla on seksikumppania tai kumppaneita, ota heidät mukaan tutkimuksiin ..

Lisääntymisjärjestelmän muutokset

Hormonihoidon neljäs vaikutusalue on lisääntymisjärjestelmään.

Aluksi saatat huomata, että kuukautesi muuttuvat kevyemmiksi, saapuvat myöhemmin tai ovat lyhyempiä, vaikka jotkut saattavat huomata raskaampia tai pidempiä jaksoja muutaman jakson ajan ennen kuin ne pysähtyvät kokonaan.

Testosteroni saattaa heikentää kykyäsi tulla raskaaksi, mutta se ei poista raskauden riskiä kokonaan. Transsukupuoliset miehet voivat tulla raskaaksi testosteronihoidon aikana, joten jos pysyt seksuaalisesti aktiivisena jonkun kanssa, joka pystyy tuottamaan siittiöitä, sinun tulee aina käyttää ehkäisymenetelmää ei-toivotun raskauden estämiseksi. Transsukupuoliset miehet voivat käyttää mitä tahansa ehkäisymenetelmää, mukaan lukien lukuisat käytettävissä olevat vaihtoehdot, jotka eivät sisällä estrogeenia, ja jotkut, jotka eivät sisällä lainkaan hormoneja.

On monia ehkäisyvaihtoehtoja, jotka ovat pitkävaikutteisia eivätkä vaadi päivittäisen pillerin ottamista. Transsukupuoliset miehet voivat myös käyttää hätäehkäisyä, joka tunnetaan myös nimellä “aamu jälkeen pilleri”. Kysy lääkäriltäsi lisätietoja käytettävissäsi olevista ehkäisy- ja perhesuunnitteluvaihtoehdoista.

Jos epäilet olevasi raskaana tai jos sinulla on positiivinen raskaustesti testosteronin käytön aikana, keskustele palveluntarjoajan kanssa mahdollisimman pian, koska testosteroni voi vaarantaa sikiön.

Jos haluat raskauden, sinun on lopetettava testosteronihoito ja odotettava, kunnes palveluntarjoajasi kertoo sinulle, että on hyvä alkaa yrittää tulla raskaaksi.

On myös tärkeää tietää, että riippuen siitä, kuinka kauan olet ollut testosteronihoidossa, munasarjoidesi voi olla vaikea vapauttaa munia, ja sinun on ehkä neuvoteltava hedelmällisyysasiantuntijan kanssa ja käytettävä erityisiä lääkkeitä tai tekniikoita, kuten koehedelmöitys, tulla raskaaksi Nämä hoidot eivät aina kuulu vakuutusten piiriin, ja ne voivat olla kalliita. Testosteronihoito voi harvoin menettää kyvyn luoda hedelmällisiä munia tai tulla raskaaksi.

Riskit

Vaikka cisgender-miehillä on korkeampia kolesteroliin liittyviä häiriöitä ja sydänsairauksia kuin cisgender-naisilla, testosteronia käyttävien transsukupuolisten miesten käytettävissä oleva tutkimus ei yleensä ole löytänyt näitä eroja. Suurin osa transseksuaalisten miesten sydänsairauksien ja aivohalvausten riskistä tehdystä tutkimuksesta viittaa siihen, että riski ei kasva, kun testosteroni on aloitettu. Pitkän aikavälin, lopulliset tutkimukset puuttuvat. On ehdotettu, että muiden sairauksien, kuten diabeteksen tai ylipainon, riski kasvaa maskulinoidulla testosteronihoidolla, mutta näitä väitteitä tukeva todellinen tutkimus on rajallista.

Yksi tunnettu riski on, että testosteroni voi tehdä verestäsi liian paksun, toisin sanoen korkea hematokriittimäärä, joka voi aiheuttaa aivohalvauksen, sydänkohtauksen tai muita sairauksia. Tämä voi olla erityinen ongelma, jos otat liian suuren annoksen kehosi aineenvaihdunnalle. Tämä voidaan estää ylläpitämällä sopiva annos ja verikokeilla veren ja hormonitasojen seuraamiseksi.

Vaikka käytettävissä olevia tietoja on rajoitetusti, ei näytä siltä, ​​että testosteroni lisää syöpäriskiä kohtuun, munasarjoihin tai rintoihin. Koska kaikkea rintakudosta ei poisteta maskulinoivan rintakirurgian aikana, joka tunnetaan myös nimellä yläkirurgia, on teoreettinen riski, että rintasyöpä voi kehittyä jäljellä olevassa kudoksessa. Rintasyövän seulominen tässä kudoksessa voi kuitenkin olla vaikeaa, ja väärän positiivisen testituloksen riskit ovat olemassa. Palveluntarjoajasi voi antaa sinulle lisätietoja rintasyövän seulonnasta ylimmän leikkauksen jälkeen.

Kohdunkaulan syöpä johtuu ihmisen papilloomaviruksen tai HPV: n infektiosta. HPV leviää seksuaalisesti, yleisemmin seksikontaktissa peniksen kanssa. Ihmiset, joilla ei ole koskaan ollut seksikontaktia peniksen kanssa, voivat silti saada HPV-infektion. HPV-rokote voi vähentää huomattavasti kohdunkaulan syövän riskiä, ​​ja haluat ehkä keskustella tästä palveluntarjoajan kanssa. Pap-tahroja käytetään kohdunkaulan syövän tai syöpää edeltävien tilojen sekä HPV-infektion havaitsemiseen. Palveluntarjoajasi antaa suosituksen siitä, kuinka usein sinulla pitäisi olla pap-tahra. On epäselvää, onko testosteronihoidolla mitään merkitystä HPV-infektiossa tai kohdunkaulan syövässä.

Jos kuukautiset ovat pysähtyneet testosteronihoidon takia, muista ilmoittaa verenvuodon palautumisesta tai tiputtamisesta palveluntarjoajallesi, joka voi pyytää ultraääntä tai muita testejä varmistaakseen, että verenvuoto ei ole oire verisuonen epätasapainosta kohtu. Joskus tällainen epätasapaino voi johtaa syöpää edeltävään tilaan, vaikka tämä on harvinaista transsukupuolisilla miehillä. Annoksen puuttuminen tai annoksen muuttaminen voi joskus johtaa verenvuotoon tai tiputtamiseen. Jotkut miehet saattavat kokea tiputtelua tai voimakkaampaa verenvuotoa kuukausien tai jopa vuosien testosteronihoidon jälkeen. Useimmissa tapauksissa tämä edustaa muutoksia kehon aineenvaihdunnassa ajan myötä. Turvallisuuden varmistamiseksi keskustele aina lääkärisi kanssa kaikista uusista tai muutoksista verenvuototavoissa.

Onneksi, koska sinulla ei ole eturauhasta, sinulla ei ole eturauhassyövän riskiä, ​​eikä tätä tilaa tarvitse tutkia.

Jos munasarjat on poistettu, on tärkeää, että sinulla on vähintään pieni annos hormoneja leikkauksen jälkeen vähintään 50-vuotiaana. Tämä auttaa estämään luiden heikkenemisen, joka tunnetaan myös nimellä osteoporoosi, mikä voi johtaa vakavat ja toimintakyvyttömät luumurtumat.

Useimmat maskulinoivaa testosteronihoitoa käyttävät ihmiset kokevat ainakin pienen määrän aknea. Joillakin saattaa olla edistyneempi akne. Usein tämä akne reagoi tyypillisiin käsikauppalääkkeisiin, mutta joissakin tapauksissa reseptilääkkeitä voidaan tarvita. Akne huipentuu yleensä ensimmäisen hoitovuoden aikana ja alkaa sitten parantua.

Vaikka sukupuolen vahvistava hormonihoito johtaa yleensä mielialan paranemiseen, joillakin ihmisillä voi esiintyä mielialan vaihteluja tai ahdistuksen, masennuksen tai muiden mielenterveysolosuhteiden pahenemista toisen murrosiän aloittamiseen liittyvien muutosten seurauksena. Jos sinulla on mielenterveysongelmia, on suositeltavaa, että jatkat keskustelua mielenterveyden tarjoajien kanssa aloittaessasi hormonihoitoa.

Sukupuolen vahvistava hormonihoito voi vaikuttaa muihin sairauksiin, vaikka tutkimusta puuttuu. Näitä ovat autoimmuunisairaudet, jotka voivat joskus parantua tai pahenevat hormonimuutosten myötä, ja migreenit, joilla on usein hormonaalinen komponentti. Kysy lääkäriltäsi, jos sinulla on muita kysymyksiä riskeistä, terveystarkkailutarpeista ja muista pitkäaikaisista näkökohdista hormonihoitoa käytettäessä.

Jotkut hormonihoidon vaikutuksista ovat palautuvia, jos lopetat niiden käytön. Aste, johon ne voidaan kääntää, riippuu siitä, kuinka kauan olet käyttänyt testosteronia. Klitoriksen kasvu, kasvojen karvankasvu, äänimuutokset ja miesten kaljuuntuminen eivät ole palautuvia.

Testosteronihoito lähestyy

Testosteronia on useita muotoja. Injektionesteet annetaan yleensä parhaiten viikoittain, jotta veressä pysyisi tasainen testosteronitaso. Tutkimukset ovat osoittaneet, että pienemmän neulan käyttö ja injektio ihon alle tai ihon alle on yhtä tehokasta kuin lihaksensisäinen lähestymistapa, johon liittyy suurempi neula ruiskuttamalla syvemmälle lihakseen. Injektioiden lisäksi on geeliä ja laastareita, joita voidaan levittää iholle päivittäin. Geeli levitetään iholle ja kun se on kuivunut, voit uida, käydä suihkussa ja olla yhteydessä muihin. Laastari mahdollistaa myös uinnin, suihkun, liikunnan ja kontaktin muihin. Kaikki nämä muodot toimivat yhtä hyvin, kun annostusta säädetään halutun hormonitason saavuttamiseksi, ja päätöksen siitä, mitä lomaketta käytetään, tulisi perustua enimmäkseen mieltymyksiisi.

Toinen vaihtoehto testosteronille on pellettien käyttö ihon alla. Ne lisätään muutaman kuukauden välein pienellä toimistossa. Kysy lääkäriltäsi lisätietoja tästä lähestymistavasta.

Äskettäin oraalinen testosteronin muoto, joka otetaan pillereinä kahdesti päivässä, on hyväksytty käytettäväksi. Korkean verenpaineen riskit voivat olla tämän lääkityksen käytössä, joten sinun on toteutettava lisätoimenpiteitä terveydesi seuraamiseksi, jos päätät käyttää tätä testosteronimuotoa. Kysy lääkäriltäsi lisätietoja tästä lähestymistavasta.

Riippumatta käyttämästäsi testosteronityypistä, on tärkeää tietää, että enemmän testosteronia ottamalla muutokset eivät edisty nopeammin, mutta voivat aiheuttaa vakavia sivuvaikutuksia tai komplikaatioita. Ylimääräinen testosteroni voi aiheuttaa mielialan oireita tai ärtyneisyyttä, turvotusta, lantion kouristelua tai jopa kuukautisten paluuta. Korkea testosteronipitoisuus johtaa myös lisääntyneeseen estrogeenitasoon, koska prosenttiosuus kehon kaikista testosteroneista muuttuu estrogeeniksi. Estrogeenisalpaajia ei yleensä käytetä osana maskulinoivaa hormonihoitoa.

Muita lääkkeitä, joita voidaan käyttää, ovat progestageenit, jotka ovat samankaltaisia ​​tai identtisiä hormoneja kuin elimistö, jotta kohdun limakalvo säilyisi tasapainossa. Näitä hormoneja voidaan käyttää tapauksissa, joissa jaksot jatkuvat testosteronitasojen optimoinnin jälkeen. Nämä hormonit voivat aiheuttaa mielialan vaihteluja, turvotusta ja muita haittavaikutuksia, joten on suositeltavaa keskustella näistä lääkkeistä edelleen palveluntarjoajan kanssa, jos niitä käytetään.

Viimeiset ajatukset

Ja lopuksi, muista, että kaikkien murrosikään liittyvien muutosten kehittäminen voi viedä vuosia. Hormonihoidon aloittaminen 40-, 50- tai sitä vanhemmilla voi tuoda vähemmän dramaattisia muutoksia kuin mitä voisi nähdä siirtymävaiheen aloittamisen yhteydessä nuorempana, johtuen elinkaaren aikana kertyneestä estrogeenialtistuksesta ja heikentyneestä reaktiosta hormonivaikutuksiin lähestyttäessä vaihdevuosien ikää . Kun olet saavuttanut miesten testosteronitasot, suurempien annosten ottaminen ei johda nopeampiin tai dramaattisempiin muutoksiin, mutta ne voivat johtaa enemmän sivuvaikutuksiin tai komplikaatioihin.

Nyt kun olet oppinut maskulinoivan hormonihoidon vaikutuksista, riskeistä ja erityisistä lääkitysvaihtoehdoista, seuraava askel on puhua palveluntarjoajan kanssa siitä, mikä lähestymistapa on sinulle paras. Olen niin onnellinen, että olet päättänyt luottaa UCSF Transgender Care -palveluun terveytesi ja sukupuolesiirtymän varmistamisessa. Käy osoitteessa transcare.ucsf.edu saadaksesi lisätietoja ohjelmastamme ja palveluistamme. Toivotan teille kaikkea hyvää aloittaessanne tämän mielenkiintoisen uuden elämänvaiheen. Kiitos lukemisesta ja terveydestä huolehtimisesta.