Testosteroni Vaje

Testosteroni vaje-soireyhtymä (hypogonadismi)

Testosteronin vaje-soireyhtymä, tai hypogonadismi, on sairaus, jossa miehen keho ei tuota riittävästi testosteronia, ensisijainen mieshormoni. Tämä ehto vaikuttaa yleensä vanhempiin miehiin, mutta nuoremmat potilaat voivat myös vaikuttaa eri syistä.

Vaikka termiä “andropause” käytetään joskus tässä kunnossa, se on virheellinen. Toisin vaihdevuodet, testosteronin vaje oireyhtymä ei ole väistämätön seuraus ikääntymisestä.

Testosteroni on keskeinen rooli miehen sukupuoli ajaa, lihasmassaa, sekä henkistä ja fyysistä energiaa. Tasoja voidaan nostaa käyttämällä lisäravinteita.

Jos et ole varma, onko sinulla vielä puutetta, voit tehdä mittauksen testosteronisi tarkistaaksesi.

Alhaisen testosteronin oireet

On olemassa useita oireita, jotka liittyvät testosteronin vaje miehillä:

 1. Vähentynyt libido
 2. Erektion saamisen tai ylläpitämisen vaikeus
 3. Vaikeuksia keskittämällä tai tekemään päätöksiä
 4. Huonot tulokset harjoitusohjelmista
 5. Kehon rasvan lisääntyminen
 6. Menetys vähärasvaisen kehon (lihas) massa
 7. Luutiheyden menetys
 8. Masennus
 9. Huono työsuoritus
 10. Epäsuotuisaan muutokset kolesteroliprofiilissa

Aiheuttaa

Joissakin tapauksissa, erityinen syy testosteroni puute voidaan havaita. Esimerkkinä olisi ylimääräinen eritys yhden tai useamman aivolisäkkeen hormonit, jotka sitten häiritä testosteronin tuotantoa tai saatavuutta.

Useimmilla ihmisillä, vaikka, ei syytä testosteronin vaje löytyy. Näissä tapauksissa, testosteronikorvaushoito on yleensä tehokas hoito.

Alhaisen testosteronin vaikutukset

Lisäksi oireita, että monet miehet kokevat, testosteroni vaje oireyhtymä voi myös edistää puhkeamista tai pahenemista eri sairauksia.

 • Lisääntynyt sydän- ja verisuonitautien riski.
 • Lisääntynyt kuoleman riski kardiovaskulaarisesta tapahtumasta.
 • Lisääntynyt metabolisen oireyhtymän riski: korkea verenpaine, kohonnut insuliinipitoisuus, ylimääräinen vatsarasva ja epänormaali kolesterolitaso.
 • Vahva yhteys diabetekseen.
 • Vahva yhteys ateroskleroottisen taudin aortan.
 • Eturauhassyövän ilmaantuvuus on suurempi.
 • Yhdessä aggressiivisempia variantteja syövän.

Diagnoosi

Testosteronin puute on yleensä diagnosoitu yksinkertainen verikoe.

Hoito – Matala testosteroni

Kun erityinen syy testosteronin puute voidaan tunnistaa, hoito voidaan keskittyä tähän syy. Jos hormonien liiallinen aivolisäkkeen eritys, esimerkiksi lääkettä tai leikkausta voidaan käyttää taustalla olevan ongelman korjaamiseen.

Tapauksissa, joissa ei ole erityistä syytä voidaan tunnistaa, testosteronikorvaushoito on yleisin hoitovaihtoehto.

Testosteroni korvaushoito nostaa kehon testosteronitasoja säännöllisellä testosteronin. Tämä hoito voi olla useita muotoja:

 • Testosteroni laastaria antaa tietyn määrän testosteronia päivittäin, mutta on korvattava joka päivä.
 • Testosteroni geelit toimivat paljoltin samalla tavalla kuin testosteroni laastaria, vaativat päivittäistä käyttöä.
 • Lihaksensisäinen testosteroni lisä ruiskutetaan 1-4 viikon välein.
 • Testosteroni “pelletit” istutetaan ihon alle, joka tarjoaa vakaan testosteronin 4-6 kuukautta.

On olemassa kaksi muuta testosteronihoito, jotka eivät ole saatavilla Yhdysvalloissa tai ei suositella:

 1. Testosteronikiekko liukenee huulten ja ikenien väliin. Sitä ei käytetä yleisesti, koska se on otettava kahdesti päivässä ja aiheuttaa ikenien ärsytystä monilla potilailla.
 2. Pitkäkestoinen suullinen valmistelu testosteroni on tällä hetkellä saatavilla Yhdysvaltojen ulkopuolella, mutta se ei ole vielä hyväksynyt FDA myytävänä tässä maassa.

Riskejä

Ennen kuin aloitat testosteronihoidon, potilaiden tulisi tunnustaa, että se on elinikäinen sitoutuminen. Testosteroni lisäravinteet johtaa vähentää testosteronin, joka on luonnollisesti tuotettu elimistössä.

Testosteroni korvaushoito voi myös nostaa potilaan punasolujen massa, heijastuu testi nimeltä hematokriitti. Tämän seurauksena hematokriittitasojen huolellinen seuranta on välttämätöntä.

Alhainen testosteroni nuorella miehellä

Monista syistä nuoremmilla miehillä voi olla alhainen testosteronitaso. Riittämätön uni, suonikohjut (kiveksiä ympäröivät epänormaalisti laajenevat suonit), pitkittynyt stressi ja lihavuus ovat kaikki tekijöitä, jotka voivat edistää testosteronitason laskua. On olemassa monia muita syitä, jotka voivat edistää näiden hormonitasojen alentamista, mukaan lukien perinnölliset tekijät, lääketieteelliset häiriöt ja tietyntyyppiset lääkkeet. Elämäntapamuuttujat, kuten huono ruokavalio, voivat vaikuttaa myös nuorempien miesten testosteronitasoihin.

Testosteronivajeen hoito

Testosteronikorvaushoitoa voidaan käyttää hoitoon miehet kärsivät alhainen testosteronitaso. On myös tarpeen puuttua testosteronivajeen taustalla oleviin syihin. Ennuste määräytyy potilaan testosteronin riittävyyden taustalla olevan syyn mukaan.

Osteoporoosin varhainen toteaminen ja hoito aikuisilla miehillä voi tarjota paremman suojan luuntiheyden häviämistä (osteoporoosi) ja sydän – ja verisuonitauteja vastaan kuin myöhempi havaitseminen ja hoito. Hoito voi myös auttaa parantamaan väsymystä, yleistä hyvinvointia, erektiohäiriöitä ja sukupuolivikaa joillakin ihmisillä.

Korkea testosteroni merkit

Miehillä, joilla on erittäin korkea testosteronitaso, voi olla seuraavia oireita:

 • Akneen liittyvät käyttäytyminen, jotka ovat aggressiivisia tai riskinottoa
 • Kehon liiallisten hiusten aiheuttama päänsärky
 • Sydämen tai maksan ongelmat
 • Hypertensio (korkea verenpaine) (korkea verenpaine)
 • Paljon sukupuolivisiihoa (libido)
 • lisääntynyt halu syödä

Testosteroni päänsärky

Mikä on testosteronin ja päänsäryn välinen suhde? Miehillä voi joidenkin tutkimusten mukaan olla yhteys matalien T-tasojen ja päänsärkyjen välillä. On myös syytä huomata, että jotkut tiedot tukevat testosteronikorvaushoidon käyttöä migreenin hoidossa. On ollut monia aiempia tutkimus, jotka ovat osoittaneet mahdollisen yhteyden rypälepäänsärkyjen ja alhainen T miehillä.

liikaa testosteronia miehellä oireet

Miehet, joilla on korkea testosteronitaso, voivat kärsiä monista epämiellyttävistä oireista sekä mahdollisesti haitallisista terveysvaikutuksista. Ylimääräinen testosteroni voi johtaa aggressiivisempaan ja ärsyttävään käyttäytymiseen, lisääntyneeseen akneen ja rasvaan ihoon, uniapnean pahenemiseen (jos sinulla on jo se) ja lihasmassan lisääntymiseen muiden sivuvaikutusten joukossa.