Testosteroni ja masennus

Toimiiko testosteronin käyttö masennuksen hoitoon?

Masennus on merkittävä maailmanlaajuinen huolenaihe. Vuosittain vakava masennushäiriö vaikuttaa arviolta 16,1 miljoonaan aikuiseen pelkästään Yhdysvalloissa.

Maailman terveysjärjestö (WHO) kuvailee masennusta “tärkeimpänä sairauksien ja vammaisuuden syynä maailmanlaajuisesti”.

Masennusoireiden hallintaan on saatavana lääkkeitä, mutta ne eivät toimi kaikille. Itse asiassa huomattava osa ihmisistä ei kokea pitkäaikaista helpotusta edes kokeillut useita lääkkeitä.

Masennus on suunnilleen kaksi kertaa yleisempää naisilla kuin miehillä, mikä tarkoittaa, että masennus vaikuttaa tällä hetkellä noin 100 miljoonaan mieheen.

Testosteronikeskustelu

Tutkijat ovat keskustelleet siitä, voisiko testosteronihoito auttaa miesten masennuksen hoidossa useita vuosikymmeniä. Neuroaktiivisena steroidina testosteroni voi vaikuttaa mielialaan, mikä tekee siitä kohtuullisen tutkittavan hormonin matalan mielialan suhteen.

Masennuksen jyrsijämalleissa testosteronihoito lisää serotoniinin tai onnellisen kemikaalin tuotantoa. Myös testosteronipitoisuudet yleensä laskevat miesten iän myötä, ja jotkut tutkimukset ovat osoittaneet, että miehillä, joilla on matalampi taso, on todennäköisemmin masennusoireita.

Muut tutkimukset eivät kuitenkaan ole löytäneet yhteyttä matalan testosteroni mittaus ja heikon mielialan välillä. Toiset löysivät silti yhteyttä testosteronitasojen ja masennuksen välillä, mutta vain tietyissä miesten ryhmissä.

Tutkimusten välisten ristiriitojen vuoksi terveydenhuollon ammattilaiset eivät suosittele testosteronihoitoa masennuksessa oleville miehille; on kuitenkin suuri mahdollisuus, että ainakin jotkut miehet hyötyvät siitä.