Testosteroni Hormonina

Miten testosteronia tuotetaan?

Testosteronia tuottavat sukurauhaset (Leydig-solut miehillä ja munasarjat naisilla), vaikka pieniä määriä tuottavat myös lisämunuaiset molemmissa sukupuolissa. Se on androgeeni, mikä tarkoittaa, että se stimuloi miesten ominaisuuksien kehittymistä.

Läsnä paljon enemmän miehillä kuin naisilla, testosteroni käynnistää miesten sisä- ja ulkoisten lisääntymiselinten kehityksen sikiön kehityksen aikana ja on välttämätöntä siittiöiden tuotannossa aikuiselämässä. Tämä hormoni myös viestii kehon tehdä uusia verisoluja, varmistaa, että lihakset ja luut pysyvät vahvana aikana ja jälkeen murrosiän ja parantaa libido sekä miehillä ja naisilla. Testosteroni on yhteydessä moniin muutoksiin, joita pojilla on nähty murrosiässä (mukaan lukien korkeuden, kehon ja häpykarvojen kasvun lisääntyminen, peniksen, hikipien ja eturauhasen laajentuminen sekä seksuaalisen ja aggressiivisen käyttäytymisen muutokset). Se säätelee myös luteinisoivan hormonin ja follikkelia stimuloivan hormonin eritystä. Näiden muutosten saavuttamiseksi testosteroni muunnetaan usein tois androgeeniksi nimeltä dihydrotestosteroni.

Naisilla testosteronia tuottavat munasarjat ja lisämunuaiset. Suurin osa munasarjassa tuotetusta testosteronista muunnetaan naisten sukupuolihormonin, estradiolin, päätasoksi.

Miten testosteronia hallitaan?

Testosteronituotannon säätelyä valvotaan tiukasti veren normaalien tasojen ylläpitämiseksi, vaikka tasot ovat yleensä korkeimpia aamulla ja laskevat sen jälkeen. Hypotalamus ja aivolisäke ovat tärkeitä kivesten tuottaman testosteronin määrän hallinnassa. Vastauksena gonadotropiinia vapauttavaan hormoniin hypotalamuksesta aivolisäke tuottaa luteinisoivaa hormonia, joka kulkee verenkierrossa gonadeille ja stimuloi testosteronin tuotantoa ja vapautumista.

Kun veren testosteronitasot kasvavat, tämä ruokkii takaisin tukahduttaa tuotannon gonadotropiinia vapauttava hormoni hypotalamuksesta, joka puolestaan estää luteinisoivan hormonin tuotantoa aivolisäkkeen. Testosteronitasot alkavat laskea tämän seurauksena, joten negatiivinen palaute vähenee ja hypotalamus jatkaa gonadotropiinia vapauttavan hormonin eritystä.

Mitä tapahtuu, jos minulla on liikaa testosteronia?

Vaikutus ylimääräinen testosteroni on elimistössä riippuu sekä iästä ja sukupuolesta. On epätodennäköistä, että aikuiset miehet kehittävät häiriön, jossa he tuottavat liikaa testosteronia ja on usein vaikea havaita, että aikuisella miehillä on liikaa testosteronia. On selvää, että pienet lapset, joilla on liikaa testosteronia, voivat päästä väärään kasvupyrähdykseen ja osoittaa merkkejä varhaisesta murrosiästä ja nuoret tytöt voivat kokea epänormaaleja muutoksia sukupuolielimiinsä. Sekä miehillä että naisilla liian paljon testosteronia voi johtaa ennaltakypsään murrosikään ja johtaa hedelmättömyyteen.

Naisilla korkea veren testosteronitaso voi myös olla indikaattori munasarjojen monirakkulaoireyhtymästä. Naiset, joilla on tämä tila, voivat huomata lisääntynyt akne, kehon ja kasvojen hiukset (kutsutaan hirsutismi), kaljuuntuminen edessä hiusraja, lisääntynyt lihas irtotavara ja syvenevä ääni.

On myös useita ehtoja, jotka aiheuttavat kehon tuottaa liikaa testosteronia. Näitä ovat androgeeniresistenssi, synnynnäinen lisämunuaisen hyperplasia ja munasarjasyöpä.

Anabolisten steroidien (valmistettujen androgeenihormonien) käyttö sammuttaa luteinisoivan hormonin ja follikkelia stimuloivan hormonin eritteen vapautumisen aivolisäkkeellä, mikä puolestaan vähentää kivesten sisällä tuotetun testosteronin ja siittiöiden määrää. Miehillä pitkäaikainen altistuminen anabolisia steroideja johtaa hedelmättömyyttä, vähentynyt sukupuolivisiet, kutistuminen testit ja rintojen kehitystä. Maksavaurio voi johtua sen pitkittyneet yritykset myrkyttää anabolisia steroideja. Myös käyttäytymismuutoksia (kuten lisääntynyttä ärtyneisyys) voidaan havaita. Haittavaikutuksia esiintyy myös naisilla, jotka käyttävät anabolisia steroideja säännöllisesti, koska korkea testosteronipitoisuus, joko luonnollinen tai valmistettu, voi aiheuttaa maskuliinisuutta (virilisation) naisilla.

Mitä tapahtuu, jos testosteronia on liian vähän?

Jos testosteronin vaje tapahtuu sikiön kehityksen aikana, miesten ominaisuudet eivät välttämättä kehity täysin. Jos testosteronin puutos ilmenee murrosiässä, pojan kasvu voi hidastua eikä kasvupyrähdystä nähdä. Lapsi on saattanut vähentää häpykarvojen kehitystä, peniksen ja hiukkasten kasvua sekä äänen syvenemistä. Murrosiän yhteytenä pojilla, joilla on liian vähän testosteronia, voi myös olla normaalia vähemmän voimaa ja kestävyyttä, ja heidän kätensä ja jalkansa voivat edelleen kasvaa suhteettomasti muun kehon kanssa.

Aikuisilla miehillä alhainen testosteroni voi johtaa lihasmassan vähenemiseen, kehon hiusten menetykseen ja ihon ryppyisen “pergamenttimaisen” ulkonäön vähenemiseen. Testosteronitasot miehillä laskevat luonnollisesti ikääntyessä. Mediassa tätä kutsutaan joskus miesten vaihdevuosiksi (andropause).

Lue lisää testosteronin lisäämiseksi lisäravinteiden avulla.