Onko testosteronihoito turvallista?

Ymmärrä mahdolliset riskit ja harkitse vaihtoehtoja ennen hormonien tehostamista loputtomiin.

Miljoonat miehet käyttävät resepti testosteroni injektio tai geeli muodossa testosteroni korvaushoito (usein kutsutaan TRT hoito) palauttaa normaalit tasot miehinen hormoni. Meneillään oleva lääkemarkkinoinnin blitz lupaa, että alhainen T-hoito voi saada miehet tuntemaan olonsa valppaammaksi, energisemmäksi, henkisesti teräväksi ja seksuaalisesti toimivaksi. Oikeutetut turvallisuusongelmat kuitenkin viipyvät. Esimerkiksi jotkut vanhemmat miehet testosteronikorvaushoidossa voivat kohdata suurempia sydänriskejä.

“Markkinoinnin vuoksi miehille on tulvinut tietoa alhaisen testosteronin korjaamisen mahdollisesta hyödystä, mutta ei mahdollisista kustannuksista”, sanoo harvardilaisen lääketieteellisen koulun endokrinologi ja lääketieteen apulaisprofessori Carl Pallais. “Miesten pitäisi olla paljon enemmän tietoinen mahdollisista pitkäaikaisista komplikaatioista.”

Merkkejä alhaisesta testosteronista

Mielessä

 • Masennus
 • Heikentynyt itseluottamus
 • Keskittymisvaikeuksia
 • Häiriintynyt uni

Elin

 • Vähenevä lihas- ja luumassa
 • Lisääntynyt kehon rasva
 • Väsymys
 • Turvonneet tai pehmeät rinnat
 • Punoitus tai kuumat välähdyksiä

SEKSUAALINEN TOIMINTA

 • Alempi sukupuolivisi
 • Vähemmän spontaaneja erektioita
 • Erektiovaikeuksia

Matala T-puomi

FDA:n säännösten porsaanreikä antaa lääkkeiden markkinoijille mahdollisuuden kehottaa miehiä puhumaan lääkäreilleen, jos heillä on tiettyjä “mahdollisia merkkejä”, jotka tarkoittavat, että he voivat tarvita matalaa T-hoitoa. “Käytännössä kaikki kysyvät tästä nyt, koska suoramarkkinointi kuluttajille on niin aggressiivista”, sanoo harvardilaisen Brigham and Women’s Hospital -sairaalan urologi Michael O’Leary. “Tonneja miehiä, jotka eivät olisi koskaan kysyneet minulta siitä ennen kuin alkoivat tehdä niin, kun he näkivät mainoksia, joissa sanotaan ‘Tunnetko itsesi väsyneeksi?'”

Pelkkä väsymys ei riitä testosteronikorvaushoitoon hakeutuminen. “Yleinen väsymys ja huonovointisuus ovat aika kaukana listallani”, tohtori O’Leary sanoo. “Mutta jos heillä on merkittäviä oireita, heille on tehtävä laboratoriokoe. Useimmilla miehillä testosteronitaso on normaali.”
Jos miehen testosteroni näyttää alle normaalin vaihteluvälin, on hyvä mahdollisuus, että hän voi päätyä TRT-hormonilisäaineille (lisäravinne) – usein loputtomiin. “On olemassa vähän testosteroniloukku”, tohtori Pallais sanoo. “Miehet pääsevät alkuun testosteronin korvaamisesta ja voivat paremmin, mutta sitten siitä on vaikea tulla pois. Hoidon aikana elimistö lopettaa testosteronin tekemisen. Miehet voivat usein tuntea suuren eron lopettaessaan hoidon, koska heidän kehonsa testosteronituotanto ei ole vielä toipunut.”

Tällä ei olisi niin paljon merkitystä, jos olisimme varmoja, että pitkäaikainen hormonihoito on turvallista, mutta jotkut asiantuntijat ovat huolissaan siitä, että low-T-hoito altistaa miehet pienille riskeille, jotka voivat aiheuttaa haittaa ajan myötä.

Mitkä ovat testosteronihoidon riskit?

Suhteellisen pieni määrä miehiä kokee välittömiä sivuvaikutuksia testosteroni hoito, kuten akne, häiriintynyt hengitys nukkuessaan, rintojen turvotus tai arkuus, tai turvotus nilkoissa. Lääkärit varovat myös korkeita punasolumääriä, mikä voi lisätä hyytymisriskiä.

Miehet, jotka käyttävät pitkään testosteronihoidon muotoja pitkällä aikavälillä, näyttävät olevan suurempi sydän- ja verisuoniongelmien, kuten sydänkohtausten, aivohalvausten ja sydänsairauksien kuolemien, riski. Esimerkiksi vuonna 2010 tutkijat pysäyttivät Testosteroni vanhemmilla miehillä -tutkimuksen, kun varhaiset tulokset osoittivat, että testosteronikorvaushoitoa saanilla miehillä oli huomattavasti enemmän sydänongelmia. “Vanhemmilla miehillä teoreettiset sydämen sivuvaikutukset tulevat hieman välittömämmiksi”, tohtori Pallais sanoo.

Joillakin lääkäreillä on myös viipyvä huoli siitä, että testosteronihoito voisi stimuloida eturauhassyöpäsolujen kasvua. Kuten hypoteettiset sydänriskit, todisteet ovat sekoittuneet. Mutta koska eturauhassyöpä on niin yleinen, lääkärit ovat yleensä iilimato määräämällä testosteronia miehille, jotka voivat olla vaarassa.

Miespotilailla, joilla on alhainen veren testosteronitaso, miesten hormonikorvaushoidon hyödyt ovat yleensä suuremmat kuin mahdolliset riskit. Useimmille muille miehille se on kuitenkin jaettu päätös lääkärisi kanssa. Se tarjoaa miehille, jotka tuntevat olonsa kurjaksi, mahdollisuuden tuntea olonsa paremmaksi, mutta tämä nopea korjaus voi häiritä huomiota tuntemattomista pitkäaikaisista vaaroista. “En voi sanoa varmasti, että tämä lisää henkilökohtaista riskiäsi sydänongelmiin ja eturauhassyöpään, tai että se ei nosta”, tohtori Pallais sanoo.

Joten pidä riskit mielessä, kun harkitset testosteronihoitoa tai muita hoitoja . “Usein lannistun siitä, varsinkin jos miehellä on raja-tasoja”, tohtori Pallais sanoo.

Ole varovainen

Suuri, lopullinen tutkimus miesten hormonihoidosta on vielä tulossa. Siihen asti, tässä on miten ottaa varovainen lähestymistapa testosteroni hoito.

Ota ensin huomioon terveytesi

Oletko harkinnut muita syitä, miksi sinulla voi olla väsymystä, alhainen sukupuolivisi ja muita oireita, jotka johtuvat alhaisesta testosteronista? Syötkö esimerkiksi tasapainoista, ravitsevaa ruokavaliota? Kuntoiletko säännöllisesti? Nukutko hyvin? Puutu näihin tekijöihin ennen siirtymistä hormonikorvaushoitoon miehille.

Jos seksielämäsi ei ole sitä, mitä se oli ennen, oletko sulkenut pois parisuhteen tai psykologiset ongelmat, jotka voivat vaikuttaa?

Jos erektiohäiriöt ovat aiheuttaneet sen, että epäilet “matalaa T: ta” syylliseksi, harkitse, että sydän- ja verisuonitaudit voivat myös aiheuttaa erektiohäiriöitä.

Hanki tarkka arvio

Epätarkat tai väärin tulkitut testitulokset voivat joko virheellisesti diagnosoida tai jättää väliin testosteronin-vaje kokonaan. Testosteronitasosi mittaus tulisi ottaa välillä 7am ja 10am, kun se on huipussaan. Vahvista alhainen lukema toisella testillä eri päivänä. Se voi vaatia useita mittauksia ja huolellista tulkintaa biologisesti saatavilla olevan testosteronin tai sen hormonin määrän määrittämiseksi, joka voi vaikuttaa kehoon. Harkitse toisen mielipiteen saaminen endokrinologilta.

Hoidon aloittamisen jälkeen seuraa lääkärisi säännöllisesti testosteronitarkastuksia ja muita laboratoriokokeita varmistaaksesi, että hoito ei aiheuta ongelmia eturauhasen tai veren kemian.

Muista testosteronikorvaushoidon tuntemattomat riskit
Lähesty testosteroni hoito varoen, jos sinulla on suuri riski eturauhassyöpä; on vakavia virtsatieoireita eturauhasen laajentumisesta; tai joilla on diagnosoitu sydänsairaus, aiempi sydänkohtaus tai useita sydänongelmien riskitekijöitä.

Pyydä lääkäriäsi selittämään erilaisia haittavaikutuksia eri testosteronin muotoiluja. Erilaisia hoitoja ovat testosteroni injektionesteisiin, geelit ja laastarit. Tiedä, mitä etsiä, jos jokin menee pieleen.

Realistiset odotukset

Testosteronihoito ei ole nuoruuden lähde. Ei ole todisteita siitä, että se palauttaa sinut nuoruutesi fyysisen kunnon tai seksuaalisen toiminnan tasolle, saa sinut elämään pidempään, ehkäisemään sydänsairauksia tai eturauhassyöpää tai parantamaan muistiasi tai henkistä terävyyttäsi. Älä hakeudu TRT- hoitoon nämä odotukset huomioon pitäen.

Jos erektio on ollut ongelma, testosteroni hoito ei ehkä korjaa sitä. Itse asiassa se voi lisätä sukupuolivisijaasi, mutta ei anna sinun toimia sen mukaan. Saatat myös tarvita lääkitystä tai muuta hoitoa erektiovaikeuksiin tai erektioon.