Mitkä ovat joitain parhaita testosteronilisäaineita ja tehostajia?

Jos henkilöllä on testosteronin puute, hän voi haluta ottaa testosteronilisä tai muuttaa tiettyjä elämäntapamuutoksia.

Tässä artikkelissa selitämme lisää testosteronista, mukaan lukien sen rooli miehillä ja naisilla ja kuinka henkilö voi lisätä tämän hormonin määrää.

Mikä on testosteroni ja mitä se tekee?

Henkilö, joka käyttää testosteronilisää
Jotkut parhaista testosteronilisistä voivat sisältää D-vitamiinia ja ashwagandhaa.

Testosteroni on keskeinen miespuolinen sukupuolihormoni. Aikana murrosikä , testosteroni vastaa äänen madaltuminen, kasvu miehen sukupuolielimiä ja kehittäminen häpykarvat. Sillä on myös tärkeä rooli siittiöiden tuotannossa.

Vaikka ihmiset yhdistävät testosteronin usein miehiin, tällä hormonilla on useita tehtäviä sekä miehillä että naisilla. Nämä sisältävät:

 • sukupuolen halun säätely
 • kasvava luumassa
 • rasvan jakautuminen ja varastointi
 • lihasten kasvu
 • punasolujen tuotanto
 • siittiöiden tuotanto

Tärkein ero on, että miehillä on yleensä korkeampi testosteronitaso kuin naisilla, kun taas naisilla on korkeampi erilainen sukupuolihormoni: estrogeeni . Testosteronitasot voivat vaihdella koko naisen ja miehen elinkaaren ajan.

Jos henkilö on siirtymävaiheessa, hän voi päättää nostaa testosteronitasojaan, jotta tietyt kehon piirteet – ne, jotka yhteiskunta ymmärtää maskuliinisiksi – näkyvät paremmin.

Tässä tilanteessa henkilö voi harkita testosteronihoitoa. Henkilön tulee keskustella lääkärin kanssa hormonihoidon mahdollisista eduista ja riskeistä .

Testosteronilisien edut

Testosteronilisät voivat olla hyödyllisiä ihmisille, joilla on testosteronin puute . Miehillä testosteronin puute voi aiheuttaa seuraavia oireita:

 • vähentynyt sukupuolihalu
 • erektiohäiriö
 • vähentää kasvojen hiusten kasvua
 • laihan lihasmassan menetys
 • väsymys

Naisilla, joilla on testosteronipuutos, voi olla:

 • väsymys
 • univaikeudet
 • sukupuolen halun väheneminen
 • painonnousu
 • epäsäännölliset kuukautiskierrot
 • emättimen kuivuus

Testosteronilisäaineiden ottaminen näissä olosuhteissa voi auttaa lievittämään näitä oireita. Henkilön on ehkä keskusteltava tästä lääkärin kanssa.

Riskit ja sivuvaikutukset

Vuoden 2014 tutkimuksessa korostetaan, että kun vanhemmat ja nuoremmat miehet, joilla oli ennestään sydänsairauksia, ottivat testosteronilisäaineita, tämä lisäsi sydänkohtauksen riskiä .

Toisessa tutkimuksessa tutkijat antoivat rotille testosteronilisäaineita ja totesivat, että tämä johti eturauhasen kasvainten lisääntymiseen. Lisätutkimuksia tarvitaan sen arvioimiseksi, tapahtuuko sama ihmisillä.

Luettelo lisäravinteista

Tässä osassa tarkastellaan lisäravinteita, jotka voivat auttaa nostamaan testosteronitasoja.

D-vitamiini

Tuoreessa lehdessä Journal of Steroid Biochemistry and Molecular Biology esitetyssä tutkimuksessa todetaan D-vitamiinitason ja testosteronin välinen yhteys. Miehillä, joilla oli D-vitamiinin puutos, testosteronitaso oli alhaisempi kuin niillä, joilla ei ollut puutetta.

Tämä tutkimus viittaa siihen, että D-vitamiinin nousu voi auttaa nostamaan testosteronitasoja. D-vitamiinilisät tulevat kapseleina tai suihkeina.

Ashwagandha

Ashwagandha on ikivihreä pensas. Tämän kasvin juurilla ja hedelmillä on lääkinnällisiä ominaisuuksia.

Vuonna 2019 tehdyssä tutkimuksessa tutkittiin ashwagandhan vaikutuksia hormonipitoisuuksiin 40–70-vuotiailla miehillä, joilla on ylipaino ja lievä väsymys. Yksi ryhmä sai lumelääkettä, kun taas toiset saivat ashwagandhaa.

Tutkijat havaitsivat, että ashwagandhaa käyttävien osallistujien testosteronitasot nousivat 14,7% enemmän kuin lumelääkeryhmässä.

D-asparagiinihappo

Tällä aminohapolla on rooli testosteronin tuotannossa ja vapautumisessa.

Eräässä vanhempi tutkimuksessa , tutkijat antoivat 23 miestä päivittäinen annos D-aspartaatti 12 päivää, mikä lisäsi niiden testosteronia. Lisää tutkimusta tarvitaan sen selvittämiseksi, esiintyykö vastaavia tuloksia naisilla.

Fenugreek

Sarviapila on kasvi, joka kuuluu Fabaceae- perheeseen.

Meta-analyysi on Tutkimuksia vaikutus sarviapilauutetta liitelomake testosteronitasoja miehillä viittaa siihen, että sillä on merkittävä vaikutus.

Tutkimus on tuottanut samanlaisia ​​tuloksia naisilla. Vuonna 2015 tehdyssä tutkimuksessa tutkijat antoivat 80 naiselle 20–49-vuotiaille naisille 600 milligrammaa fenugreek-siemenuutetta tai lumelääkettä päivittäin 8 viikon ajan. Uute johti testosteronitasojen ja seksuaalisen halun merkittävään nousuun lumelääkkeeseen verrattuna.

DHEA

Dehydroepiandrosteroni (DHEA) on hormoni, jota ihmiset luonnostaan ​​valmistavat lisämunuaisissa .

Tutkimuksessa tutkitaan vaikutus DHEA ja koko kehon tärinä hiirillä havaittu, että tämä yhdistelmä laski testosteronitasoja. Kuitenkin yksinomaan DHEA johti testosteronitasojen nousuun.

Lisää tutkimusta on tarpeen tutkia DHEA: n vaikutuksia testosteroniin ihmisillä.

Luonnolliset tehosteaineet

Jotkut ihmiset eivät halua ottaa lisäravinteita, vaan luottaa luonnollisiin tapoihin lisätä testosteronia. Vaihtoehtoisesti ihmiset saattavat haluta yhdistää ravintolisiä luonnollisiin tehostimiin. Joitakin esimerkkejä tavoista lisätä testosteronia luonnollisesti ovat:

Nukkua

Vanhempi tutkimus tarkastelemalla vaikutuksia unen rajoitus nuorilla miehillä todettiin, että niiden aamulla testosteronitasoja olivat pienemmät, kun heillä oli vähemmän unta. Tämä havainto merkitsee sitä, että enemmän unta ja korkeampia testosteronitasoja on olemassa yhteys.

Painonpudotus

Lihavilla miehillä on yleensä alhaisempi testosteronitaso. Laihtuminen terveellisesti voi auttaa näitä ihmisiä lisäämään testosteronitasojaan.

Ruokavalio

Tutkimukset viittaavat siihen, että miehillä, jotka käyttävät vähärasvaista ruokavaliota, on alhaisempi testosteronitaso riippumatta painoindeksistä (BMI) ja fyysisen aktiivisuuden tasosta.

Auringonvalo

Vanhemmat tutkimukset osoittavat, että altistuminen auringonvalolle voi auttaa lisäämään testosteronitasoja, koska tämä on lähde elimistön D-vitamiinista.

Yhteenveto

Testosteroni on avain miespuolinen sukupuolihormoni, mutta se myös helpottaa tärkeitä toimintoja naisilla.

Jos henkilöllä on testosteronipuutos, hän voi harkita testosteronilisäaineiden käyttöä tämän hormonin tason lisäämiseksi.

Jos henkilö haluaa lisätä testosteronia luonnollisesti muuttamalla elämäntapaa, hän voi yrittää altistaa itsensä enemmän auringonvalolle ja saada enemmän unta.