Milloin harkita testosteronitestiä

Yleiskatsaus

Hormoni testosteroni (T) liittyy usein maskuliinisuuteen. Mutta naisten ruumiit tuottavat myös testosteronia. Liian vähän testosteronia miehillä tai liikaa naisilla voi osoittaa vakavia terveysongelmia.

Miehillä kivekset tuottavat testosteronia. Naisilla munasarjat tuottavat hormonia.

Testosteroni on vastuussa ominaisuuksista, kuten vartalokarvat, lihasmassa ja voima. Miehet, joilla on testosteronivaje, voivat huomata näiden ominaisuuksien vähenemisen, kun taas naiset, joilla on liikaa testosteronia, voivat havaita näiden ominaisuuksien lisääntymistä.

Haluat ehkä tehdä testosteronitasotestin, jos uskot, että testosteronitasosi eivät ole normaalilla alueella.

Normaali ja epänormaali taso

Miesten keskimääräinen testosteronitaso on välillä 300 ja 1000 nanogrammaa (ng / dl). Tämä on 15-70 ng / dl naisilla. Mutta testosteronitasosi muutoksia eliniän aikana pidetään silti luonnollisina.

Iän tai muiden terveysolosuhteiden vuoksi testosteronitasot voivat luonnollisesti laskea. Miesten testosteronitaso laskee keskimäärin vähintään prosentilla vuodessa 40 vuoden iän jälkeen. Jotkut matalan testosteronin oireet ovat yleisiä yli 40-vuotiailla miehillä, erityisesti erektiohäiriöt. Lihavilla ihmisillä havaittiin usein alhainen testosteronitaso iästä riippumatta.

Miesten yleisin testosteroniin liittyvä ongelma on hypogonadismi , jota kutsutaan myös matalaksi testosteroniksi.

Testosteronitasosi voi olla poikkeuksellisen alhainen, jos sinulla on yksi tai useampi seuraavista oireista:

 • vähentynyt sukupuolihalu
 • kyvyttömyys saavuttaa erektio ( erektiohäiriöt )
 • kyvyttömyys tulla lapseksi
 • yleinen väsymys

Naiset, joilla on liikaa testosteronia, voivat kasvattaa kasvojen hiuksia, kehittää syvemmän äänen tai kokea pienentyneen rintakoon. Liian paljon testosteronia naisilla voi myös aiheuttaa aknea.

Yksi mahdollinen syy liikaan testosteroniin naisilla on munasarjojen monirakkulatauti (PCOS) . PCOS voi vaikeuttaa raskautta ja häiritä kuukautisia.

Poikkeuksellisen korkea tai matala testosteronitaso miehillä ja naisilla voi viitata muihin vakaviin olosuhteisiin. Korkeat T-tasot voivat viitata munasarjasyöpään tai kivessyöpään . Alhainen T-taso voi viitata krooniseen sairauteen tai aivolisäkkeen ongelmaan, joka vapauttaa hormoneja.

Imeväispoikien ja -tyttöjen oireet epänormaalista testosteronitasosta voivat olla äärimmäisempiä. Testosteronitestit määrätään usein pojille ja tytöille, jotka eivät kehity kunnolla tai kun vanhemmat huomaavat murrosiän viivästymisen.

Pojat, joilla on alhainen T-arvo, voivat kasvaa hitaasti, ilman karvoja ja heikosti kehittyneitä lihaksia. Tytöillä, joilla on korkea T-arvo, voi olla viivästyneitä kuukautisia tai liikaa karvoja. Pojat, joilla on korkea T-arvo, voivat päästä murrosikään aikaisin ja vankasti.

Liikaa T: synnynnäinen lisämunuaisen liikakasvu

Joskus liikaa T on seurausta synnynnäisestä lisämunuaisen liikakasvusta (CAH) . Tämä testosteronin ylikuormitus voi johtaa siihen, että miehillä on epänormaalin suuri penis ja naisilla epänormaalit sukupuolielimet syntymän yhteydessä.

Joissakin tapauksissa CAH voi aiheuttaa miehille erittäin syvän äänen ja naisille kasvojen kasvamisen.

CAH voidaan diagnosoida varhaisessa vaiheessa imeväisillä, koska se aiheuttaa kuivumista, huonoja ruokailutottumuksia ja muita oireita. Se voi myös aiheuttaa kasvun hidastumista, vaikka joku, jolla on tämä tila, voi olla pitkä nuorena.

Kuinka testosteronitesti suoritetaan?

Testosteronitasojen tarkistaminen vaatii yksinkertaisen verikokeen. Testi tehdään yleensä aamulla, kun T on selvästi korkein. Joskus testi on suoritettava uudelleen mittausten vahvistamiseksi.

Ennen testiä lääkäri voi pyytää sinua lopettamaan sellaisten lääkemääräysten ottamisen, jotka voivat vaikuttaa testosteronitasoosi. Jotkut lääkkeet, jotka voivat lisätä keinotekoisesti testosteronitasojasi, ovat:

 • steroidit (mutta T-tasot voivat laskea nopeasti niiden lopettamisen jälkeen)
 • barbituraatit
 • antikonvulsantit
 • androgeeni- tai estrogeenihoidot

Jotkut lääkkeet, mukaan lukien opiaatit, voivat keinotekoisesti vähentää testosteronitasojasi. Jos käytät jotain yllä mainituista lääkkeistä, ilmoita asiasta lääkärillesi. He varmistavat, että testosteronitestituloksesi ovat tarkkoja.

Oireistasi riippuen lääkäri voi myös suorittaa fyysisen tutkimuksen. Jos olet mies, lääkäri voi suorittaa fyysisen huomion:

 • kasvojen hiusten menetys
 • korkeuden menetys
 • merkkejä gynekomastiasta, epänormaalista rintakudoksen koon kasvusta
 • epänormaali painonnousu

Jos olet nainen, lääkäri voi suorittaa fyysisen huomion:

 • epänormaali kasvojen akne
 • epänormaali hiusten kasvu huulillasi tai leukallasi (hirsutismi)
 • epänormaali hiusten oheneminen tai kaljuuntuminen päähän

Testosteronin kotitestaussarjat ovat laajalti saatavilla useilta yrityksiltä, ​​kuten LetsGetChecked ja Progene. He käyttävät veresi tai sylkesi hormonitasojen testaamiseen. Testin suorittamisen jälkeen lähetät näytteen laboratorioon testattavaksi. Voit ostaa testipakkauksen verkossa LetsGetCheckediltätäällä .

Useat tutkimukset, mukaan lukien yksi, josta otettiin lähes 1500 miestä 20-90-vuotiaana , ovat vahvistaneet, että sylki tarjoaa suhteellisen tarkan testosteronitason mittauksen. Tämä pätee erityisesti miesten hypogonadismin diagnosoinnissa.

Jonkin verran tutkimustaLuotettu lähdeehdottaa, että syljen testaus ei ole kuitenkaan täysin luotettavaa. He ehdottavat, että lisätestit, kuten seerumitesti, ovat välttämättömiä sylkitestitulosten tarkkuuden varmistamiseksi.

Kuinka voin hoitaa epänormaalia testosteronitasoani?

Kysy lääkäriltäsi testosteronikokeista, jos epäilet, että sinulla on epänormaali hormonitaso tai jos huomaat lapsesi kehityskysymyksiä. Laaja valikoima hoitoja on saatavilla.

Alhaisen testosteronin yleisin hoito on testosteronikorvaushoito (TRT) . TRT annetaan injektiona, ihon laastarina tai paikallisena geelinä, joka sisältää testosteronia, joka korvaa kehostasi puuttuvan testosteronin.

Vaikka tämä hoito on yleistä, TRT: llä tiedetään olevan joitain riskejä ja sivuvaikutuksia. Ne sisältävät:

 • uniapnea
 • akne
 • verihyytymien muodostuminen
 • hyvänlaatuinen eturauhasen liikakasvu tai eturauhasen kasvu
 • mahdollinen lisääntynyt sydänkohtausten ja aivohalvausten riski

Jos käytät lääkkeitä tai ravintolisiä (kuten steroideja), jotka vaikuttavat epänormaalisti testosteronitasoosi, lääkäri voi pyytää sinua lopettamaan niiden käytön tai ehdottamaan muuta vaihtoehtoa.

Lääkäri voi myös suositella elämäntapamuutoksia, jotka voivat auttaa tasapainottamaan testosteronitasojasi, kuten liikunta lihasten rakentamiseen ja terveellinen laihtuminen ruokavalion muutosten kautta.

Ottaa mukaan

Jos huomaat epänormaaleja oireita, kuten hiustenlähtö, laihtuminen tai akne, varsinkin jos olet alle 40-vuotias, saatat haluta testata testosteronitasojasi. Testi voi auttaa paljastamaan, vaikuttavatko taustalla olevat olosuhteet, terveysongelmat tai elämäntapavalinnat testosteronituotantoon.

Monissa tapauksissa testosteronitasot voivat vaihdella yksinkertaisesti iän, ruokavalion, lääkehoidon tai jopa aktiivisuustasosi perusteella. Testosteronitesti voi osoittaa, että tasosi ovat vain seurausta luonnollisesta ikääntymisprosessista tai useista muista tekijöistä, joita voit itse säätää.