Alhaisen testosteroni hoito

Testosteroni on hormoni, joka antaa miehille miehekkyyden. Kivesten tuottama se on vastuussa miesten ominaisuuksista, kuten syvä ääni, lihaksikas rakenne ja kasvojen hiukset. Testosteroni edistää myös punasolujen tuotantoa, lisää mielialaa, pitää luita vahvana ja auttaa ajattelukykyä. Testosteronin puute, usein lempinimeltään low-t, voi aiheuttaa ei-toivottuja oireita.

Testosteronitasot saavuttavat huippunsa varhaisessa aikuisuudessa ja laskevat ikääntyessäsi – noin 1–2% vuodessa 40-luvulta lähtien. Kun miehet saavuttavat yli 50-vuotiaan, tämä voi johtaa oireisiin, kuten impotenssiin tai seksuaalisen halun muutoksiin, masennukseen tai ahdistukseen, lihasmassan vähenemiseen, vähemmän energiaa, painonnousuun, anemiaan ja kuumiin aaltoihin. Vaikka testosteronitasojen lasku on normaali osa ikääntymistä, tietyt olosuhteet voivat nopeuttaa laskua. Alhaisia ​​t-riskitekijöitä ovat:

  • loukkaantuminen tai infektio
  • syövän kemoterapia tai sädehoito
  • lääkkeet, etenkin eturauhassyövän hoitoon käytettävät hormonit ja kortikosteroidilääkkeet
  • krooninen sairaus
  • stressi
  • alkoholismi
  • liikalihavuus

Miljoonat miehet käyttävät testosteronikorvaushoitoa palauttaakseen matalan tason ja tuntea olevansa valppaampia, energisempiä, henkisemmin teräviä ja seksuaalisesti toiminnallisia. Mutta se ei ole niin yksinkertaista. Miehen yleinen terveys vaikuttaa myös hänen testosteronitasoonsa. Esimerkiksi ylipaino, diabetes tai kilpirauhasen ongelmat ja tiettyjen lääkkeiden, kuten glukokortikoidien ja muiden steroidien, käyttö voivat vaikuttaa tasoihin. Siksi pelkkä matala t-taso ei aina edellytä ylimääräisen testosteroni lisä ottamista. Sen sijaan voit ottaa testosteronimittaustestin paikallisella klinikalla nähdäksesi, onko sinulla alhainen testosteronitaso.

Alhaisen testosteroni diagnosointi

Lääkärit diagnosoivat matalan testosteronin fyysisen kokeen, oireiden tarkastelun ja useiden verikokeiden tulosten perusteella, koska tasot voivat vaihdella päivittäin.

Jos lääkäri diagnosoi alhaisen testosteronin, muita testejä voidaan harkita ennen hoitoa. Esimerkiksi matala-t voi nopeuttaa luukadon menetystä, joten lääkäri voi suositella luun tiheyskoetta sen selvittämiseksi, tarvitsetko myös osteoporoosin hoitoa.

Eturauhassyöpä on toinen huolenaihe, koska testosteroni voi edistää sen kasvua. Tämän seurauksena endokriininen seura suosittelee testosteronilisän estämistä miehille tietyissä tilanteissa, mukaan lukien ne, jotka:

  • sinulla on eturauhas- tai rintasyöpä
  • sinulla on kohonnut eturauhasspesifisen antigeenin veripitoisuus (verikoe, jota käytetään eturauhassyövän seulontaan)
  • sinulla on eturauhassolmu, joka voidaan tuntea peräsuolen kokeen aikana.