Testosteroni ja henkinen suorituskyky

Kun ajattelemme testosteronin voimia, emme yleensä ota huomioon henkisiä prosesseja. Vanhempien miesten testosteroni mittaus liittyvä tutkimus viittaa kuitenkin siihen, että testosteronitasot voivat vaikuttaa miesten kognitiiviseen suorituskykyyn.

Kaikki kehon ominaisuudet muuttuvat iän myötä, ja henkiset toiminnot eivät ole poikkeus. Muisti on haurain henkinen toiminto. Iän myötä uusi oppiminen on hitaampaa, uutta tietoa käsitellään vähemmän huolellisesti ja yksityiskohdat liukastuvat usein. Nämä muutokset johtavat “vanhempiin hetkiin” terveillä vanhimmilla ja kognitiivisiin heikkouksiin ja dementiaan muilla.

Testosteronitasot laskevat iän myötä, juuri kun muisti alkaa hidastua. Voisiko hormonitasojen lasku aiheuttaa joitain ongelmia? Ehkä, sanoo Harvardin miesten terveyskello. Tiedot eivät ole läheskään vakuuttavia, mutta tutkimukset ovat löytäneet joitain yhteyksiä. Esimerkiksi keski-iän korkeammat testosteronitasot on yhdistetty kudosten parempaan säilymiseen joissakin aivojen osissa. Vanhemmilla miehillä korkeampi testosteronitaso on yhdistetty kognitiivisten testien parempaan suorituskykyyn.

Jos korkeampi testosteronitaso liittyy parempaan henkiseen toimintaan, johtavatko testosteronia vähentävät hoidot kognitiiviseen heikkenemiseen? Kolme tutkimusta yhdistää heikentyneen suorituskyvyn kognitiivisissa testeissä androgeenipuutoshoitoon, jota joskus käytetään eturauhassyövän hoidossa. Vaikutukset olivat kuitenkin vaatimattomia, eikä niiden pitäisi varmasti estää miehiä saamasta tätä hoitoa tarvittaessa.

Nykyinen tutkimus herättää myös kysymyksen siitä, voisiko testosteronihoito parantaa henkistä toimintaa terveillä iäkkäillä miehillä vai jopa niillä, joilla on kognitiivisia heikkenemisiä. Vain muutama pieni, lyhytaikainen tutkimus on tutkinut tätä, ja jotkut ovat ilmoittaneet kognitiivisten testien hienovaraisista parannuksista.